fredag 5 januari 2018

De billigaste globalfonderna 2018 - Indexfonder

Jag har själv börjat byta ut mina indexfonder nu efter att de tydligare reglerna gjort att man lätt kan se totalavgiften som de olika fonderna tar. Jag börjar i det här inlägget att gå igenom globalfonderna. Det har visat sig att mitt tidigare val Länsförsäkringar Global Indexnära är långt ifrån det billigaste alternativet och jag kommer idag att byta ut de globalfonderna till det billigaste alternativet jag kunde hitta. (Uppdatering efter att det kommit fram att Länsförsäkringar rapporterat in fel avgift till Morningstar).
När det gäller de billigaste globala indexfonderna så är det billigaste alternativet jag kunnat hitta Swedbank Robur Access Global. Jag listar nedan övriga billiga globala indexfonder, jag tar endast med de med en avgift under 0,4%:

 • Swedbank Robur Access Global - Avgift 0,25% (billigast)
 • Skandia Global Exponering - 0,28%
 • DNB Global Indeks - 0,32%
 • SPP Aktiefond Global - 0,33%
 • Danske Invest Global Index - 0,34%
 • Länsförsäkringar global indexnära - 0,35%
 • Nordea Indexfond Global - 0,4%

Det är stor risk att jag missat någon fond så kommentera gärna om du vet någon global indexfond som har en avgift lägre än 0,40% så lägger jag till den. Jag tycker det är viktigt att inte betala mer än nödvändigt för sitt sparande då det gör skillnad på totalavkastningen så om du har en dyr indexfond skulle jag byta ut den redan idag. Det kostar inget och brukar ta ett par dagar med köp och sälj.

Vilka indexfonder har du i portföljen?Läs också:

13 kommentarer:

 1. Har bara en fond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, i min portfölj. Sen har jag ju givetvis andra fonder på andra ställen. Tyvärr är Spiltan en av de värsta syndarna när det gäller avgifterna. Den fonden är dock riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja aktieoutsidern,

   Yes, den fonden är grym, har den i min portfölj också! Inte hög avgift på den heller och har presterat bra, bra komplement eller att ha istället för investmentbolag.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag har Länsförsäkringar Europa Indexnära: 0,34%
  DNB Global Indeks: 0,32%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag: 0,27%
  SPP Aktiefond USA: 0,22%

  Den enda fonden som sticker ut för mig är Didner & Gerge Aktiefond. Men där var jag redan vid köp medveten om prissättningen, men den har historiskt presterat så pass bra att jag trott att jag tjänar en hacka ändå.

  Inser emellertid att jag redan hade bra priser på mina indexfonder, så jag kommer inte behöva korrigera ändå. Vi får se om jag behåller Didner & Gerge, det finns likvärdiga och billigare alternativ. Men göra gärna en jämförelse på ovanstående fonder på en 10 års period så ser du varför jag valde den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja VÄL,

   Bra fonder och bra avgifter! jag har också ett pytteinnehav på typ 0,2% Didner & Gerge i portföljen men ska byta ut den mot Spiltan AI. Om man kollar grafen så har Spiltan presterat lite bättre.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Det rör sig om mindre skillnader över perioder ser jag. Kanske skall man byta ut Didner & Gerge mot någonting annat? Jag dubbelkollade mot Didner & Gerge men måste ha räknat fel? Deras årsavgift på exempelvis 50 000:-
  skulle bli enligt följande: 0.0124 x 50 000 kronor skulle alltså landa på 620 kronor i avgift? Såhär kan vi inte ha det, måste i så fall avyttra denna med en gång. När jag väl ställt den bredvid Spiltan så ser jag att den inte genererar tillräckligt över tid. Tack för att vi gick igenom tillsammans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den har en hög avgift och det kommer påverka ännu mer om vi får en lägre totalavkastning längre fram. Om vi t.ex. bara får 3% ett år så motsvarar avgiften nästan 50% av avkastningen och inget säger att Didner kommer att prestera lika bra framöver. Många av innehaven går att köpa direkt, mycket bank. Blir att sälja för mig med! :)

   Radera
 4. Enligt uppgift så är avgiften för länsförsäkringar global index 0,2% för de affärer som man gör internt, dvs om jag som LF-kund köper fonden via deras internetbank eller app. Men om jag väljer att göra köpet via t.ex. Avanza kostar det 0,35%. Jag är sedan tidigare kund hos LF och har min ISK där, därför behåller jag också dessa indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Intressant, det hade jag inte koll på. Blir ju som sagt problem om an inte är LF kund.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Min globala favoritfond är ändock SPP Global topp 100 med sina 0,79 %i produktavgift, dock ej ingen indexfond. En likaviktad fond som investerar i de 100 bästa bolagen i världen (enligt dem) (Y)

  Med vänlig hälsning Haugis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Haugis,

   Har ingen koll på den men ska kolla in den! Tack för tipset!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag är lite förvånad över hur många av er som föredrar fonder med avgifter på 0,20% eller mer. Fonden Swedbank Robur Access Global har drygt 60% Nordamerika (läs large cap USA) vilket kan fås för 0,07% på courtagefritt månadsspar på Nordnet (ETF IUSA).

  Själv vill jag ha de billigaste aktieindexfonderna som jag kan hitta, och det innebär än så länge enbart ETFer.

  Aktivt förvaltade fonder är ett dyrt roulettespel och när jag köper fonder så vill jag därför följa index så bra som möjligt till lägsta pris. Läs gärna John C. Bogle och ffa boken "The little book of common sense investing" om ni tror att aktivt förvaltade fonder är bätter än indexfonder.

  Efter nya EU-reglerna så har kartan ritats om men en bukett av ETFer som täcker in den globala världsekonomin (och påminner om Swdebanks fond ovan) behöver inte kosta mer än cirka 0,10%. Dyrast är emerging markets men stora kända fonder har ofta en ganska liten del av EM och prisjämförelsen talar tydligt till ETFernas fördel.

  Själv har jag en större andel EM i min ETF-bukett och betalar därför cirka 0,15% för min egen "världsfond" ungefär bestående av USA 35%, Emerging Markets 35%, EU 10%, UK 10% och Nordntets Norden-gratisfonder 10% (ej ETF).

  Genom att ha min "världsfond" som flera ETFer och några gratisfonder på courtagefritt månadsspar så får jag i min mening en lika bra världsfond som er andra, men till ett lägre pris.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja GI,

   Bra tips där! Det krävs lite mer ansträngning dock och jag tror man behöver tänka till lite mer innan. Det är ett grymt bra sätt att spara på som du säger men det blir väl courtage vid sälj?

   Är man säker på att man ska behålla viktningen länge så är det bra.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera