torsdag 30 mars 2017

H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar

Jag skrev i slutet av september förra året att jag började tappa tron om Hennes & Mauritz (HM) och gjorde en jämförelse mellan H&M och Johnson & Johnson (JNJ). Mina tankar om framtiden var att JNJ kommer att utvecklas bättre, du kan läsa det bland  kommentarerna här. Jag har uttryckt mina funderingar ganska öppet i kommentarer och började efter ett tag att vikta ner HM. Jag skrev ett riktigt seriöst men halvpessimistiskt inlägg innan årsrapporten som du kan läsa här. Även om det var ironi så är det lite så jag känner och har känt ett tag. HM går mot ett håll som jag inte vill att mina bolag ska gå, sen om de vänder på det kan jag inte svara på. Däremot är det inget bolag som jag vill ha som ett större innehav i portföljen, därför viktar jag ner innehavet.

Tillbaka till mina tankar om JNJ vs HM. Om man kollar från datumet då jag skrev inlägget och kommentaren till idag så ser det ut så här:


 • H&M -10,22%
 • JNJ +6,88%
 • Dollar +3,92%
 • Utdelningar H&M -0%
 • Utdelningar JNJ +1,37%
 • Totalavkastning H&M = -10,22%
 • Totalavkastning JNJ = 12,17%

Vad bevisar det här då? Ingenting egentligen, jag äger och ägde båda bolagen så jag har tjänat på att ha Johnson & Johnson och förlorat på att behålla H&M. Grejen är att vi kan aldrig veta hur framtiden kommer att se ut, men vi kan gissa. Dollarn ansågs hög när jag fortsatte köpa JNJ men den står högre idag. HM ansågs billigt, men den står lägre idag. jag tycker dock fortfarande att JNJ är ett finare bolag än HM både nu och då. Men vad HM står i om 3 år kan jag omöjligt svara på, däremot tror jag att utdelningarna från Johnson & Johnson fortsätter ticka in, stadigt och stabilt.

Vad tycker du, är H&M köpvärd eller säljer du?

13 kommentarer:

 1. Jag avvaktar och behåller mitt innehav i H&M... Jag har länge försvarat H&M mot kritiska röster men jag börjar tappa förtroende på Karl-Johan mer och mer. Det ska bli intressant att se hur det utvecklas här i vår.
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på de här nivåerna är det svårt att sälja, men samtidigt finns det inget som säger att vi inte kan dra en repa till söderut. Många nya orosmoln dyker upp och jag kommer fortsätta att vikta ner vi tillfälle, fast i lite lugnare takt.

   Tack för kommentaren!

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

   1) Love Spells
   2) förlorad kärlek Spells
   3) skilsmässa Spells
   4) Förbindelse Spells
   5) Bindnings Stava.
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare Lover
   8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
   9) vill att tillfredsställa din älskare
   Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
   genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Jag är benägen att fortsätta öka pö om pö i H&M eftersom jag sedan tidigare har bestämt mig för att ge dem 2017 ut att bevisa att de klarar att vända trenden. Att marginalerna förbättrades var därför positivt på längre sikt. Att lagren är ett problem och att H&M kommer få svårt att på lång sikt bibehålla utdelning om trenden inte vänder tycker jag inte var några egentliga nyheter även om det förstås är dramatiskt att H&M lånar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att säga om det är är rätt att köpa eller sälja men jag placerar somsagt hellre i annat just nu. Fpr vi se tydliga förändringar är det en annan sak, men trenden är neråt. Ja lånet känns sådär faktiskt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag tror fortfarande på HM. De tjänar ganska bra med pengar fortfarande men i och med att en galen tillväxt i kombination med stora vinster är inräknat i kursen så blir det såklart negativa turer när verkligheten kommer i kapp. Det går inte att växa i den takt HM gjort tidigare och tjäna pengar samtidigt.

  Jag förlitar mig på att de tjänar bra med pengar och om kronan stärks mot dollarn kommer de tjäna ännu mer. Jag kommer inte sälja. Kanske köper jag fler om kursen backar mer.

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Visst tjämar de bra med pengar, men det är ett stort bolag. Vinsten per aktie är inte bra just nu och frågan är när det vänder. Självklart, vänder dollarn så ser det ju mycket ljusare ut, men när vet vi ju inte?

   Tack för kommentaren!

   Radera
 4. Jnj är helt klart ett fint bolag. Hade jag kunnat sett i spåkulan att H&M skulle tappa nästan 40% av sitt värde hade jag inte investerat när du gjorde din jämförelse. Men som du skriver är det lätt att se nu i efterhand. I dagsläget har H&M en historiskt låg värdering. Mina bästa köp har jag gjort just när bolag har haft problem. Statoil, Sandvik, Ssab, Volvo mfl är bolag jag ägt och sålt med fina vinster genom uppvärderingar. Gemensamt var att de hade tillfälliga problem. Fortsätter dollarn stärkas och de förlorar mycket försäljning till konkurrenterna finns säkert risk för mer nersida. Men det är en risk man får ta. Att handla med aktier är aldrig riskfritt och pengar kan gå förlorade. Det är därför jag tycker flera borde amortera istället för att investera lånade pengar. Jag tycker hursomhelst möjligheterna ser bättre ut i aktien än riskerna. Nu är det bara hoppas att reultaten fortsätter bättre under året, så du kan sälja dina aktier lite dyrare ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis!

   Att HM har en historiskt låg värdering ni tycker jag är rimligt, det är inte ett problem som skall lösas. Dollarn är en del som kan lösa alla problem, om den sjunker och fortsätter att hålla sig låg men de övriga sakerna känns som de får kriga lite med. Som sagt jag har ingen aning om hur det kommer att gå men det känns som de jobbar lite i motvind. Det nya shoppingmönstret är inget som gynnar HM. Folk köper mer och mer på nätet, idag kam du köpa märkeskläder för samma pengar som ett HM plagg, det kanske förändras men så ser verkligheten ut nu. Konkurrensen är brutal.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Inga fler ökningar i H&M, och blir en försäljning när bolaget når 0/0 för mig för att omallokera kapitalet till bättre möjligheter, troligtvis på amerikanska marknaden.

  Detta med tanke på tappat framtidsförtroende för bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi lite i samma sits låter det som. Jag fortsätter vikta ner i lite lugnare takt.

   Lycka till och tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindnings Stava.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare Lover
  8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill att tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Hej jag heter Bruce Dorothy. Jag är ute för att sprida
  denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min
  ex make tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade
  mig och mina två barn för en annan kvinna i över tre
  månader, Men när jag träffade en vän som introducerade
  mig till Dr Ade, den stora budbäraren till Oracles of Great
  Adespeltemple. Jag berättade mitt problem för Dr Ade
  om hur min ex-man lämnade mig och mina två barn och
  också hur jag behövde jobba i Ett mycket stort företag.
  Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var
  jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några
  biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver
  göra, efter det hade gjorts 24 timmar senare, Min ex man
  ringde mig i telefon och sa förlåt för att bo mig och
  barnen förrän nu och en vecka efter att min man ringde
  mig för att be om förlåtelse, en månad senare blev jag
  uppmanad till intervju i ett mycket stort företag här i USA
  Var jag tvungen att arbeta som verkställande direktör ..
  tack tack till Dr Ade du Kan kontakta Dr Ade genom
  denna Email, Adespelltemple @ gmail.com. Ring eller
  Whatsapp honom på +2348148487280.

  SvaraRadera