torsdag 9 november 2017

Jag har backat 400.000kr den senaste tiden

Det har varit tufft den senaste tiden, mycket är på gång och mitt kapital har backat runt 400.000kr. Det här är sånt som händer, det händer nu och det kommer att hända framöver också. Jag har varit med om det förut men i slutändan brukar det bli bra ändå.




Det jag pratar om är värdet på min bostadsrätt. Jag ser tydligt att försäljningstiderna blir längre, budgivningarna inte lika hetsiga men det jag framförallt ser i mitt område är att ingen säljer, det finns inga lägenheter ute till försäljning. Det verkar vara tydligt att nybyggen drabbas hårdare av oron, är det bara något jag fått för mig eller tänker folk mer logiskt nu? Det finns många nybyggen till salu. Nybyggen har ofta inbakade lån i föreningen och utöver det ofta en högre månadsavgift, sammantaget blir det oftast ganska mycket dyrare att bo i en ny förening än i en gammal som hunnit betala av och inflatera bort stora delar av sina skulder.

Jag bor i en gammal förening som är lågt belånad, jag har alltid valt den här typen av boenden. Delvis gillar jag charmen i gamla hus men framförallt kanske jag är för snål för att köpa en nybyggd lägenhet, jag har inte kunnat motivera mig till att betala flera tusen kronor mer varje månad för att ha fönster som fortsätter bakom elementen, klinkers i trapphuset och köket i vardagsrummet. Jag säger inte att det är fel att bo i nyproducerade lägenheter, men det kan vara bra att veta vad man egentligen betalar för.

Jag gjorde en poll på Twitter för ett tag sen där jag frågade mina följare vad deras förening hade i lån per/m2. Jag blev både förvånad och samtidigt inte.




30% svarade att deras förening hade 10.000kr/m2 eller mer i lån. Det innebär att en 3:a på 75m2 har 750.000kr eller mer i lån utöver det som själva lägenhetsinnehavaren har. Alltså om personen betalat 4 miljoner för lägenheten, så har den alltså köpt ytterligare 750.000kr eller mer i lån via föreningens belåning. Det blir egentligen ännu värre procentuellt om lägenheten varit billigare. Jag vet inte hur många som tänker på det här men det är absolut något man borde ha i åtanke. Jag har börjat planera och skriva ett inlägg i ämnet när det handlar om vad man bör tänka på när det gäller bostadsrättföreningar och belåning. det kommer ta ett tag men inlägget kommer komma lite längre fram.

Hur mycket har din bostadsrättsförening i lån?


Liknande inlägg:
Bostaden, en fet tillgång - Det är bara ett problem!
Bostadspriserna har skenat - Kollar i backspegeln och vad jag sa för 8 år sedan

10 kommentarer:

  1. Vår förening har riktigt bra ekonomi. Kassan ligger på ca 600 000 kr. Största lånet skriver vi om strax och får med det ner räntekostnaden mer. Stambyte, badrum, fönster,tak är nyligen bytt. Dvs inga stora utgifter de kommande åren. Vi amorterar rejält varje år och husen i föreningen byggdes på 50 talet. Här har priserna inte backat något nämnvärt än. Men kan ju komma framöver om vi går in i en lågkonjunktur. Priserna är dock inte alls som i större städer och av den anledningen tror jag värdet kommer bestå någorlunda. Är ju även bostadsbrist och som du skriver kostar det mer än det är värt att bo i ett nybygge. Får hoppas inte priserna går ner alldeles för mycket framförallt i de större städerna. Minns själv början av 90 talet som slutade riktigt illa för de som fick sälja mitt i krisen.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Slimis,

      Det låter som en riktigt bra förening och de gamla husen är oftast bättre byggda. Bara man sköter löpande renoveringar brukar de ofta hålla bättre än nybyggen. Jag tror också småstäderna klarar sig bättre vid en nedgång, speciellt i kronor räknat.

      Husen i min förening är byggda på 40-talet och har som i din de tyngre renoveringarna gjorda, som tak, fasad, fönster, stammar. Nu senaste förra året installerades bergvärme som verkar spara in 1 miljon/år och beräknas betala sig själv på 15-20 år skulle jag tro.

      Jag tror inte det kommer bli som på 90-talet, men man vet aldrig. situationen känns väldigt annorlunda nu.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Tycker det är ett sundhetstecken att priserna nu sjunker. Här runt omkring gick rena skithus för riktiga fantasipriser, kanske 500000 kr över vad de "borde" vara värda sett till skick och byggår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, skulle priserna gå ner 15-20% så är risken för ett större ras mindre. Bra att släppa lite på luften.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Bor i en mogen förening i ett gammalt hus: snyggare och bättre byggteknik än nybyggda frigolithus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, kan inte annat än hålla med. Äldre hus har en helt annan charm enligt mig.

      Tack för kommentaren!

      Radera
  4. Nu äger jag ingen BR eftersom jag inte bor i Sverige. Men i den mån jag sneglar på marknaden inför eventuell återflytt i framtiden skulle jag alla dagar i veckan hellre köpa en väsentligt dyrare BR så länge månadsavgiften är låg och föreningen har låga lån.

    Faktum är att ganska många BR-föreningar i centrala Stockholm och Göteborg har oförskämt bra ekonomi och du kan få en riktigt lång månadsavgift. Även om detta ofta är äldre hus där investeringar och renoveringar behövs då och då skulle det kännas mycket tryggare än att köpa en nybyggd BR med hög månadsavgift och höga lån i föreningen. Du får ta högre lån men å andra sidan blir det ett riktigt sparande varje gång du amorterar.

    Funderat på att också skriva ett inlägg om bolån. Tycker att det är rätt bisarrt hur amorteringskrav utifrån skuldkvot i praktiken skulle förhindra även för relativt välbeställda personer att köpa BR utan att sälja sina tillgångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej utlandsutdelaren,

      Ja det finns många bra föreningar, har man tur kan man hitta obelånade med ett kraftigt överskott. Såna föreningar kan hålla väldigt låga avgifter, samma om det finns orealiserade tillgångar som hyresrätter, lokaler eller råvindar.

      Tack för en bra kommentar!

      Radera
  5. Bor i förening i Sthlm strax utanför tullarna på södra sidan. Huset är från 1920-talet och vi ligger på en belåning under 3000kr/kvm. Finns även några miljoner i likvida medel samt några orealiserade tillgångar i form av hyresrätter. Skulle vi realisera dem så är vi skuldfria. Underhållet är skött så inga gigantiska kostnader framöver enligt underhållsplanen. Förutom bra förening så är lägenheterna oerhört attraktiva med högre takhöjd och djupa fönster mm. Skulle aldrig köpa nybygge främst till anledningarna du nämner men förstår att smaken ibland är som baken även om jag tycker man ska vara medveten om riskerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en riktigt bra förening! Det är grymt om det finns tillgångar att sälja av, det är även en till sak som ofta finns i äldre föreningar men som nybyggen saknar.

      Tack för bra kommentar!

      Radera