måndag 7 november 2016

Spara pengar på mat och bli rik!

Jag tänkte gå igenom hur jag gör för att spara tid och pengar på matinköpen. Det finns mycket vi kan spara in på, men just att spara pengar på mat är ett område jag tycker gör väldigt stor skillnad i vardagsekonomin.

Till att börja med vill jag bara säga att det här är bara mina tips, det finns säkert bättre och fler tips därute och min förhoppning är att vi kan fylla på med fler i kommentarsfältet.

Något som är säkert är att vi kan spara mycket pengar på maten och om vi investerar det vi sparar så kan vi bli ganska rika. Vi kan t.om. bli miljonärer. Så läs vidare om hur du kan spara pengar på mat och öka ditt kapital...
Innehåller affiliatelänkar

Så här sparar du pengar på mat - 10 enkla tips


Här nedanför har jag skrivit en lista på hur du kan sänka dina matkostnader. Det här är tips som jag själv använder och dom fungerar riktigt bra. Genom att skära ner på matkostnaderna kan vi få mer pengar över att investera, vilket kan göra oss ekonomiskt fria.

1. Skriv en inköpslista så sparar du mer


Vi tittar på nästa veckas erbjudanden och skriver en matlista efter det. Vi handlar bara det vi bestämt i förväg. Många gånger får du mer än halva priset på kampanjvaror.

Genom att skriva en inköpslista undviker du impulsköp och kan lättare komponera en billigare matsedel utan att den blir sämre. Det sparar stora pengar på maten i längden.

2. Kampanjvaror/rabatter


Köp varor som är på kampanj, men köp inte massa onödiga halvfabrikat. Köp det du annars skulle ha köpt fast billigare. Vi köper ofta kaffe och grönsaker på kampanj.

Ett enkelt knep för att inte missa rabatter är att använda ett medlemskort hos matbutiken där rabatterna läggs in automatiskt. Vi har ett sånt kort hos ICA och missar på sätt inga erbjudanden eller rabatter. jag berättar mer om det här i punkt 5...

3. Köp vanlig mat / Undvik halvfabrikat


Visst ibland vill man ha ett paket kakor eller en pizzadeg etc. men försök hålla dig till ren mat och undvik halvfabrikat och skit. Det blir både billigare och nyttigare.

I början kan det ta tid att vänja sig av med det här om du är van att köpa mycket halvfabrikat. Därför är det bra med en "nolltolerans" mot halvfabrikat bara för att få in vanan. När du väl vant dig av med det kommer du inte längre att tänka på det utan sparar pengar på autopilot.

4. Köp mat efter säsong och det som är billigt just nu


Du har säkert sätt att vissa grönsaker kan vara jättedyra en vecka för att kosta halva priset veckan efter. Det sker ofta när det gäller avokado, jordgubbar och paprika t.ex.

Det här beror ju såklart på hur stor tillgången är för tillfället. Många irriterar sig på det här fast de egentligen borde vara glada över det. Det ger ju oss en möjlighet att köpa riktigt billiga grönsaker bara vi är smarta och köper det som är billigt för tillfället.

Det går att spara riktigt mycket pengar på det här vilket sänker matkostnaderna ganska mycket i längden.



5. Utnyttja butikernas rabattsystem


Ofta får du återbetalning och rabatter på dina inköp. På Ica tex. får du upp till 8% rabatt på hela köpet, ibland gäller det om du handlar måndag-onsdag istället för då alla andra handlar. Planera och utnyttja det, det är mindre folk i butikerna så du sparar tid, pengar och stress.

Som jag nämnde tidigare så kan du skaffa ett medlemskort där alla dina rabatter lagras i kortet. På det viset missar du inga erbjudanden och sparar alltid pengar utan att tänka på det.

6. Självscanna


Förutom att du inte missar några rabatter så sparar du massa tid genom att slippa köa genom att självscanna. Det är även mycket lättare att handla billigt eftersom du ser hur mycket du handlat för när du går runt i matbutiken.

Att självscanna gör vi både för att spara pengar på maten och för att spara tid. Nu när vi vant oss skulle vi aldrig kunna gå tillbaka till att stå i kö vid en vanlig kassa längre. Det beror främst på all tid vi sparar sen vi började självscanna.

7. Matkassar - Undvik att köpa plastpåsar


Det är säkert en självklarhet för de flesta, men att ta med egna tygpåsar istället för att köpa plastkassar är bra både för plånboken och miljön. Det är ett så enkelt knep att det inte finns någon ursäkt för att inte göra det.

En ryggsäck kan nästan vara ännu bättre än en tygkasse, speciellt om du cyklar till mataffären och handlar. Ett tips är att ha en stor ryggsäck med "sjömans-säck-öppning" så får du in mycket mat och riskerar inga trasiga blixtlås.

8. Storhandla "inte"


Storhandling i all ära, men handla inte för mycket. Vi handlar en gång i veckan, jag tycker det känns som en lagom intervall. Handla bara det du behöver, kolla vad du har hemma innan du handlar.

Om du handlar för mycket åt gången så finns det risk att du inte hinner äta upp all mat innan den blir dålig. Det är alltså en dålig idé att storhandla för stort, även om många rekommenderar det.

9. Undvik att köpa bröd


Vi försöker att inte handla bröd och bullar/kakor. Visst händer det ibland men vi bakar hyfsat mycket själva och kör gröt istället för bröd till frukosten. Det är både godare, billigare och vi mår bättre av det.

Det här är precis som med halvfabrikat, en vanesak. I början kan det kännas tråkigt med gröt till frukost, men efter ett tag vänjer du dig. På något konstigt sätt verkar vi vara uppfostrade till att äta mackor till frukost men det finns ingen logik i det.

10. Less is more & ger billigare mat


Fundera inte för mycket. Köp det du behöver och skippa impulsköp. Då kommer du gå ifrån matbutiken snabbare, gladare, mindre stressad och med mer pengar i fickan.

Det är lätt att lockas köpa "ta tre betala för två" och 2 för 40kr" etc. Oftast leder det bara till onädiga köp och mer matspill och att vi slänger saker. Köp det du behöver och spara mer pengar.

Så här blir du rik på pengarna du sparar


Hur kan man bli rik på att sänka matkostnaderna? Tänk dig att du sparar in 1000kr på mat varje månad och investerar pengarna i utdelningsaktier istället. Då kommer du om 13-14 år att få 1000kr i utdelningar varje månad, skattat och klart.

Du får alltså lika mycket i utdelning varje månad som du sparat, det är så ränta på ränta fungerar. Räkna själv i Avanzas sparkalkylator

Att dra ner din matkostnad från 5000kr/mån till 4000kr/mån ger samma effekt som att spara ihop 300.000kr om du vill bli ekonomiskt oberoende. Då räknar vi inte ens alla pengar du sparar under tiden det tar dig att få ihop 300.000kr.

Att bli rik genom att spara på maten är genialiskt


Grejen är att det är faktiskt väldigt lätt att bygga upp ett stort kapital bara genom att sänka sina matkostnader. Det beror på att våra matkostnader är en stor del av våra fasta kostnader, därför finns det stor sparpotential.

De beror också på att det är så enkelt att spara och investera i aktier och fonder i dag. Det är enkelt att få pengarna att växa helt enkelt. Vi befinner oss i en unik tid där de som tar tillvara på möjligheterna blir riktigt bra belönade.

Lär dig mer om aktier i Avanzas gratis aktieskola. Den är riktigt bra tycker jag om du är nybörjare och går igenom det mesta du behöver veta.

Spara pengar på dina övriga fasta kostnader


Maten är bara en av alla kostnader vi har i vårat liv. Även om den är hög så kan det vara bra att gå igenom samtliga fasta kostnader vi har för att få mer pengar över.

Grejen är att bara genom att avsätta en lördag eller söndag kan du spara in tusentals kronor år efter år. Om du samtidigt investerar de pengarna så kommer du efter en period att kunna ha väldigt mycket pengar sparat på kontot.

Så gå igenom dina kostnader, spara in där du kan och investera pengarna så blir du rik! Här har du mina tips om hur du sparar pengar snabbt.

Vad gör ni för att spara in på maten? Ge era bästa tips!

8 kommentarer:

  1. Jag är en storkonsument av bröd, det är en av mina akilleshälar (om det ändå vore så väl att man bara hade en). Till min stora glädje så gillar jag mitt hembakade bröd långt mycket mer än det som erbjuds i butiken. Både magen och plånboken tackar söndagsbaket. Något favoritbröd att tipsa om?

    Nu har väl de flesta tröttnat på det här med "mindre kött"-pratet, det kan jag förstå då jag själv kan känna mig utmattad av vissa saker som upprepas i all oändlighet. Som vegetarian sparar jag dock förmodligen några extra kronor, utan att behöva "lida" då jag på samma sätt som med brödet gör det frivilligt och med glädje.

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, alla har vi våra svagheter jag älskar också bröd! Vi brukar mest baka 2 bröd. Ett tar lite längre tid och är med fil, nötter, torkad frukt mm. Det andra går rätt enkelt att baka medan man gör amdra saker, det går snabbt förutom jäsningen då. Du gör egentligen bara en deg på:

      50g jäst
      5 dl vatten
      2 tsk salt
      2 msk olivolja
      3 dl havregryn
      1dl linfrön
      9dl vetemjöl

      Receptet finns på icas havregrynsförpackning. Väldigt simpelt men gott bröd. Ibland slänger jag i lite mer havregryn, solrosfrön eller vad jag könner för.

      Bra tips med vegetarisk kost, riktigt bra i dubbel bemärkelse. Jag brukar faktisk göra endel vegetarisk mat men alldeles för lite. Nu påminde du mig så jag får skjärpa till mig :), vegetariskt tycker jag är riktigt bra och vi alla borde äta mer vegetarisk mat.

      Tack för en bra kommentar!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. 2b) ha en stor frys så att du fullt ut kan utnyttja 2a. Köp mycket när det är billigt. Jag hamstrade pasta till 30 procents rabatt för en vecka sedan.

    9) handla inte grönsaker i mataffären utan köp till styckpris hos grönsakshandlare.

    10) undvik godis. Köp popcorn, morötter, frukt eller liknande istället. Popcorn kostar kanske 10-20 kronor för en påse inkl. lite olja och salt. Det är lika mycket som en påse godis med skillnaden att du får minst ett dussin skålar popcorn för samma pris. Jag spar mycket på det.

    11) handla inte när du är trött/hungrig. I kombination med punkt 1 undviker du lättare impulsköp.

    12) bestäm någon sak som du unnar dig varje vecka. Det kan vara en bulle, en påse godis, en flaska öl/juice. Då blir det lättare att undvika impulsköp eftersom du ändå känner att du unnar dig något.

    13) torka frukt/gör mos innan den börjar bli gammal, t.ex. äpplen. En billig investering som förgyller gröt.

    14) plocka bär och frys in, kolla om du kan få äpplen under hösten (många vänner och kollegor skänker gärna bort gratis då de har långt mer än de själva kan konsumera).

    15) gör våfflor! Våfflor är underskattat och ett perfekt sätt att laga något gott av mjölk och smör som du snart måste slänga för att den håller på att bli gammal. Jag brukar alltid laga våfflor på resterna innan jag reser bort. Blir förstås bäst om man har i ett ägg eller två också men fungerar fint även utan. Går utmärkt att använda som matsäck.

    Matkostnad förra veckan: 260 kronor - och då unnade jag mig ändå en bulle och en påse godis för totalt 30 kronor som kan anses falla under onödiga inköp.

    Också nyfiken på bra brödtips? Tycker det är svårt att hitta bra, billiga recept som inte är affärernas überpretentiösa recept med femton ingredienser som man inte behöver men samtidigt inte scones heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj shit vilken grym kommentar och massa grymma tips,tack! :)

      Att handla grönsaker från grönsakshandlare låter grymt, frågan är bara vart man hittar dom i närheten, har du något bra tips?

      Att undvika godis var ett grymt tips, kan bara hålla med till 110 procent. Smart med popcorn.

      Riktigt bra tips att undvika handla när man är hungrig, troligtvis det bästa tipset!

      Riktigt bra tips, tack du fick mig att tänka ännu längre. Det låter riktigt intressant att göra äppelmos mm, jag ska kolla upp hur man gör.

      Jag skrev ett enkelt recept ovanför, det är mest det jag kör för det är så enkelt. När du gjort det brödet några gånger kan du nästan köra på frihand och slänga i vad du känner för. Jag ska lägga upp hela beskrivningen sen, med jäsning osv. Det andra brödet är mer komplicerat och inget vi gör i vardagen lika ofta.

      Som sagt tack för grymma tips. Ev kanske jag skriver ett mer komplett inlägg och samlar alla tips om det är ok? Kommer isfl självklart att nämna vem de kommer ifrån och länka.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Haha, alla har vi våra svagheter jag älskar också bröd! Vi brukar mest baka 2 bröd. Ett tar lite längre tid och är med fil, nötter, torkad frukt mm. Det andra går rätt enkelt att baka medan man gör amdra saker, det går snabbt förutom jäsningen då. Du gör egentligen bara en deg på:

    50g jäst
    5 dl vatten
    2 tsk salt
    2 msk olivolja
    3 dl havregryn
    1dl linfrön
    9dl vetemjöl

    Receptet finns på icas havregrynsförpackning. Väldigt simpelt men gott bröd. Ibland slänger jag i lite mer havregryn, solrosfrön eller vad jag könner för.

    Bra tips med vegetarisk kost, riktigt bra i dubbel bemärkelse. Jag brukar faktisk göra endel vegetarisk mat men alldelea för lite. Nu påminde du mig så jag får skjärpa till mig :), vegetariskt tycker jag är riktigt bra och vi alla borde äta mer vegetarisk mat.

    Tack för en bra kommentar!

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, detta svar var till humankapitalisten! ;) ^^

      Radera
  4. Bra tips. Mat är helt klart en post många kan spara in stora summor på. Ska testa ditt bröd får se om det är gott :) Blev inte mycket rea idag. Marknaden verkar inte ta en Trump seger så negativt. Annat var det vid Brexit då man handlade till 8% rea samma dag ;) Blir nya inköp här den 27e. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej slimis, tack!

      Jag lägger upp hela receptet här sen, det är ett enkelt btöd att baka.

      Nej precis, jag är lite besviken. Jag hann köpa lite när index var nere runt 2,5% men inte mycket. Grattis till inköpen i brexit, då var dwt bättre lägen. Jag tror det kanvara bra att vänta lite, börserna lär vara skakiga ett tag framöver.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera