Leva på utdelningar

Den enkla guiden till att leva på utdelningar - Innehåller reklam genom Annonslänkar för Avanza

För att kunna leva på utdelningar är det viktigt att först gå igenom hur mycket man behöver i utdelningar för att täcka sina levnadskostnader.

Har du inte redan ett konto för att köpa aktier? Öppna ett gratis konto på 3 minuter genom att klicka klicka här.

Kostnader - Dina totala kostnader utgör egentligen grunden för ditt behov av inkomster. Dvs. om dina totala kostnader (Hyra, lån, el, mat, resor, bil, prylar, kläder osv.) är 10.000 kronor i månaden så behöver dina totala utdelningar vara 10.000 kronor eller mer i snitt per månad för att du ska kunna leva på dom.

Ju lägre kostnader du har, ju mer kan du spara. Lägre kostnader gör också  att du inte behöver lika stort kapital för att kunna leva på utdelningarna. Låga kostnader gör dig ekonomiskt fri snabbare.

Läs mina inlägg med spartips nedanför:

Inkomster - Dina totala inkomster möjliggör ditt liv i ekonomisk frihet. I det här fallet vill vi ju leva på utdelningar från aktier och därför räknar vi alltså utdelningar som inkomster. Om vi har kostnader på 10.000 kronor så behöver vi utdelningar på lika mycket. Högre inkomster gör det lättare att spara mer pengar, vilket gör att friheten nås snabbare.

I Invest In Independence  - De fyra i:nas princip (4iiii) © Frihetsmaskinen
  • Inbringa
  • Investera
  • Inkassera
  • Iterera
1. Inbringa - Skaffa en inkomst som inbringar pengar och spara. För att kunna leva på utdelningar behöver vi först tjäna och spara pengar så att vi kan köpa aktier. Ju mer du kan spara, ju fler aktier kan du köpa och når då snabbare ekonomisk frihet. Försök att hitta en nivå som passar dig och dina ekonomiska krav för ett bra liv. Bestäm därefter hur mycket du kan spara.



2. Investera - För pengarna du sparar köper du aktier, aktierna kommer sedan att betala utdelningar till dig. Öppna ett aktiekonto och köp stabila bolag som historiskt visat stabilitet i sina utdelningar och fortsätt köpa varje månad. Ett ISK-konto rekommenderas av skatteskäl och sin enkelhet då du slipper deklarera. Själv har jag mina aktier och fonder hos Avanza, öppna ett gratis konto på 3 minuter genom att klicka klicka här.

3. Inkassera - När det är dags tar du fram håven och inkasserar alla sköna utdelningar som dina investeringar ger dig, dessa återinvesterar du i fler aktier. Grattis, nu är du snart i hamn. Luta dig tillbaka ett ögonblick och se på dina pengar som jobbar för dig.

4. Iterera - Nu är det bara att repetera dessa ovanstående punkter tills dina utdelningar täcker dina kostnader, då är du ekonomiskt fri. Svårare än så här är det inte.

Viktigt att tänka på!
  • Låga kostnader är grymt och gör dig ekonomiskt fri snabbare
  • Låt kapitalet jobba för dig och inte tvärt om
  • Återinvestera utdelningarna
  • Sluta inte leva - pengar är bra, tid är ovärderligt!

    Sparkvot - Många pratar om sparkvot, själva ordet kan låta tråkigt men det finns faktiskt en viktig logik i det. Sparkvot = Hur mycket du sparar i procent av dina totala inkomster. Ett klassiskt uttryck är att när du har ett kapital på motsvarande 25ggr ditt totala årsbehov så kan du sluta jobba och leva på avkastning/utdelningar. Det är beräknat på att kapitalet delar ut 4%, säkrat mot inflation. Här nedan kan du se hur lång tid det tar att bli ekonomiskt fri beroende på hur många procent av din lön du sparar.
    • 10% - 44år
    • 20% - 33år
    • 30% - 26år
    • 40% - 20år
    • 50% - 16år
    • 60% - 12år
    • 70% - 8,5år
    • 80% - 5,5år
    • 90% - drygt 2år

    Beräkningen är gjord på Avanzas Sparklakylator, avkastningen är beräknad till 10% per år. Detta är beräknat om du börjar från noll kronor, har du ett sparande sedan tidigare så blir tidsperioden kortare.

    Beräkna ditt kapitalbehov - För att räkna ut hur mycket kapital du behöver för att sluta jobba så tar du dina totala levnadskostnader per år delat på 4%. Alltså: x / 0,04 = Ditt kapitalbehov.

    Sammanfattning - Om du vill bli ekonomiskt fri snabbt så bör du se till att ha låga kostnader procentuellt sett i förhållande till dina inkomster. Du ska investera pengarna och snabbt se till att de jobbar för dig. Inkassera utdelningarna och återinvestera i nya aktier. Repetera detta tills du är ekonomiskt fri, din sparkvot avgör helt hur många år det kommer att ta.

    ! Om du känner att aktier är för krångligt och tar för mycket tid så kan du istället satsa på aktiefonder, tex. billiga indexfonder. Den stora skillnaden blir att du när du väl nåt frihet, säljer av delar av din investering för att leva på istället för att inkassera utdelningar. Att köpa aktier eller fonder är en smaksak och ändrar inget i övrigt.

    Lycka till! 

    * Detta bör ej ses som några råd, alla läsare tar eget ansvar för sina beslut och investeringar. Aktier är alltid en risk och i värsta fall kan man förlora alla sina pengar. Jag reserverar mig för ev. räknefel. © Frihetsmaskinen



    21 kommentarer:

    1. Vilken fin blogg du har! Jag gillar att du, som t.ex. på den här sidan, också nämner att indexfonder fungerar bra på resan mot ekonomiskt oberoende.

      Personligen går jag nu stegvis över till billiga indexfonder och etf:er. Tidigare har jag mest investerat i enskilda aktier. Indexering är en strategi som passar mig, den ger mig diversifiering och mer tid över till annat.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej Sensim, Tack! :)

        Absolut, indexfonder är grymt! Jag har även själv en mindre del indexfonder, men planerar som du att öka andelen fonder framöver då det framförallt sparar tid.

        Tack för kommentaren!

        Radera
    2. Hej, jag tänkte börja spara nu eftersom jag precis börjat jobba. Tycker du jag ska ha aktier eller fonder?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hejsan anonym,

        Det är en smaksak egentligen, statistiskt sett så klarar vi inte att slå index så om du är ny och inte påläst så skulle jag säga börja med billiga/gratis indexfonder som tex. Avanza zero, Nordnet superfonden, Spiltan aktiefond investmentbolag och liknande. Sen om du känner för det och har lite mer koll så börja med aktier sen. Fonder är svårare att göra fel med.

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
    3. Hej!
      Tack för en jättebra blogg! Oj vad jag önskar att jag har börjat spara tidigare!!
      Men det är nu det är möjligt när barnen har blivit större. Är nu 37 år och det är nu jag har möjlighet med att spara 30% av min lön. Om 26 år är jag drygt 63, vilket gör att jag närmar mig min pensionsålder (eventuellt). Om jag ens kommer dit, vilket behöver inte vara självklart. Kommer jag verkligen njuta av detta när jag är 63? Skulle jag hinna dö innan dess så har jag sparat många år "i onödan"
      Om jag sparar mer nu säg 50% av min lön, så tar det 16 år innan jag kan sluta arbeta och då är jag 53 år.
      Min tanke är att man behövde tiden då , när jag var 23-30, när jag precis fått barn. När de hade långa dagisdagar och när man sönderstressad med att hämta och lämna barn, eller är det bara jag som känner så?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej Tanja,

        Tack för de fina orden! :) Jag förstår hur du tänker, men man kan aldrig vrida tillbaka klockan, men man kan bestämma sin framtid. Som du säger, man vet aldrig hur länge man lever. Därför sparar jag aldrig mer än att jag kan leva som jag vill, det har jag skrivit ett snabbt inlägg om Här.

        För mig betyder inte mer pengar ett bättre liv, för mig betyder mer pengar mer tid. Jag sparar alltså det jag ändå inte behöver för att kunna göra det jag vill istället för att jobba. Jag har skrivit hur jag ser på det i det här inlägget.

        Man ska göra som man vill, själv känner jag att det finns alldeles för mycket jag vill göra för att spendera mer än 30 år till på en arbetsplats.

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
      2. Länken verkade inte fungera, testa Här

        Radera
      3. Ett tips förresten som du kan kolla på. Om det är så att du väntar en bra tjänstepension eller-/och vanlig pension så kan du nog leva upp lite av kapitalet på vägen dit. Det skulle kunna innebära att tiden förkortas med 20-50% beroende på hur du planerat.

        Radera
    4. Tack för en bra sida, jag började själv med aktier för ett år sedan.

      /P

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tja Anonym,

        Tack! Kul att du gillar den och kul att du kommit igång med aktier! :)

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
    5. Om man har 3 miljoner och 8% avkastning har man väl 20000 kr i månaden, varför räknar man på 4% när avkastningen har snittat på minst det dubbla ? / Johnny

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tja Johnny,

        Ja det har du rätt i men man brukar ju räkna efter 4%-regeln där man kan använda 4% av kapitalet oavsett tidpunkt och inflation. Jag tror också att man i de flesta fall kan använda större del men har man otur och prickar fel blir det svårare.

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
    6. Hej,

      Verkligen inspirerande! :o)

      Hur fungerar det med skatt på uttag?
      Räcker "schablonbeskattningen" på ex, ISK kontot eller behöver man skatta mer per uttag?
      Hur ser ex, deklarationen ut när man lever på avkastning?

      SvaraRadera
    7. Tja JR,

      Tack, kul att höra! :)

      Ja precis, man schablonbeskattas ju i ruta 7.1 för schablonintäkter så det är skatten som blir så länge man har aktierna i isk/kf. Om man har övriga ränteinkomster eller utdelningar i tex vanligt aktiekonto så beskattas det separat i 7.2.


      Nu lever jag ju inte än på utdelningen men den lär ju se likadan ut förutom att man inte har någon inkomst från tjänst! :)


      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      SvaraRadera
    8. Hej! Skulle du rekommendera aktier eller fonder för en nybörjare och har du några bra tips på vad man ska köpa?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tja Anonym,

        Om man är helt ny och inte har koll så skulle jag rekommendera indexfonder, med en blandning av globalt och Sverige. När man läst på lite och lärt sig hur man ska handla så kan man börja lite smått med aktier. Det är lätt att göra misstag i form av fel courtage, köpa fel bolag etc. i början med aktier om man är helt ny, så att läsa på lite på bloggar och liknande kan vara bra tips.

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
    9. Hej och tack för en väldigt bra blogg!
      Jag har försökt att göra en beräkning med hjälp av Sparkalkylatorn Delux som du har en länk till. Det jag funderar över är vilka värden som egentligen bör läggas in för att få en rättvis bild av mitt sparande i en utdelningsportfölj. Tänker mig att kanske investera ca 50 - 100 tusen i starten för att sen månadsvis spara ca 3 tusen. Vad bör man ange i värdeutveckling och Direktavkastning? Om man nu tänker sig att se ett resultat inom 13 -15 år? Vad skulle du ange som votalitet, respektive statslåneränta och inflation?
      Än en gång många tack på förhand och tusen tack för allt läsvärt

      Med vänliga hälsningar
      Mark

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tja Mark,

        Sorry för ett jättesent svar.

        Jag brukar ange det som är förinställt i kalkylatorn och sen köra på 4% direktavkastning och 6% tillväxt/värdeutveckling.

        Det är vad min portfölj gett historiskt så det är vad jag kör på. Jag kan inte säga exakt vad du ska köra på men det är en vettig start tycker jag beroende på vad du investerar i.

        Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

        Radera
    10. Tack för att du delar med dig av dina tips!
      "Öppna ett aktiekonto och köp stabila bolag som historiskt visat stabilitet i sina utdelningar och fortsätt köpa varje månad. Ett ISK-konto rekommenderas av skatteskäl och sin enkelhet då du slipper deklarera."
      Jag förstår inte formuleringen; ska man öppna ett aktiekonto eller ett ISK? Det finns både aktiekonto och ISK att välja på Avanza. Får man utdelning även på ISK?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tja Visioner,

        Jag kör enbart på ISK och rekommenderar det. Anledningen är för att du slipper deklarera utdelningar och vinster och betalar en schablonskatt, så länge börsen ger samma avkastning som det gjort tidigare är ISK väldigt fördelaktigt när det gäller skatten.

        Ja du får utdelning även på ISK, det som skiljer är när det gäller skatten.

        Mvh / Frihetsmaskinen

        Radera